Els Boon Haptotherapie
Els Boon Haptotherapie

Rooseveltlaan 247
1079 AV Amsterdam

020-6831087 of 06-22128403

Haptotherapie

Haptotherapie is de therapeutische begeleidingsvorm op basis van de haptonomie. Haptotherapie richt zich op de ontwikkeling van een gezond gevoelsleven. Een gevoelsleven dat vitaal is en jou helpt om je leven vorm te geven zoals dat wezenlijk bij jou past. Als je verlangens, gevoelens en gedachten met elkaar samenwerken en in evenwicht zijn, kun je keuzes maken die bij jou passen. Zodat je ook het leven leidt waar je je in thuis voelt, dat klopt bij wie je bent.

Affectiviteit
Warm menselijk contact.

Affectiviteit neemt een belangrijke plaats in binnen de haptonomie. Affectiviteit is de mogelijkheid je in een ander te verplaatsen, om je gevoel uit te breiden, om ín te voelen in de ander. Affectiviteit uit zich met name in warm menselijk contact en gaat vaak gepaard met een liefdevolle aanraking: een moeder die haar kind wiegt en streelt, een arm die om je heen geslagen wordt als je verdrietig bent, een omhelzing als je blij bent iemand te zien…
Deze liefdevolle aanrakingen heb je nodig om te voelen wie je bent, om te leren vertrouwen op jezelf, om jezelf te durven laten zien, om je te openen voor contact en voor het leven.

Als er niet zo liefdevol en affectief met je omgegaan is als kind, als je weinig warm menselijk contact hebt ervaren, is het moeilijk om je plek in te nemen in de wereld, om jezelf te zijn, om je te openen voor contact en voor het leven. Als je kwetsuren opgelopen hebt, bescherm je jezelf vaak door je terug te trekken of te pantseren. Je sluit je af en verliest de gevoelsverbinding met jezelf en met de omgeving. Je gaan meer vanuit je hoofd leven, je denken bepaalt alles, je kunt niet meer luisteren naar je gevoel, je gaat overleven in plaats van leven.

Haptotherapie
Haalt je eigenheid tevoorschijn.

In de haptotherapie leer je (weer) contact maken met je gevoel. Stapje voor stapje herstel je de gevoelsverbinding met jezelf en met de omgeving. Je leert weer te vertrouwen op wat je gevoel je te vertellen heeft. Je innerlijke kompas wordt weer een betrouwbare metgezel in je leven.
Je eigenheid kan tevoorschijn komen, je wordt meer jezelf.

In de haptotherapie werken we door middel van aanraking, oefeningen en het voeren van gesprekken. De aanraking en het contact is het belangrijkste. Via je lijf voelen wat er in je leeft, om helderheid te krijgen over hoe je met jezelf omgaat. Om te ervaren waar je verkrampt, wanneer je jezelf in de steek laat, waar je oorspronkelijke behoeftes liggen, wat je goed doet, waar je van oplaadt. Kortom: te ontdekken wie je in wezen bent en hoe trouw je daaraan bent.